Redundancy & High Availability Design

Σχεδιασμός για εξασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας υπηρεσιών (redundancy services design)

Ο σχεδιασμός μας για την αδιάλειπτη λειτουργία του BeesMonitor™ είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεχή λήψη μετρήσεων αλλά και την συνεχή πρόσβαση των μελισσοκόμων στις μετρήσεις τους. Ο σχεδιασμός μας δεν είναι στατικός, εμπλουτίζεται δε συνεχώς από τα νέα δεδομένα στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο να πετύχουμε για το BeesMonitor™ της εξασφάλιση διαθεσιμότητα των υπηρεσιών μας στο πολύ υψηλό επίπεδο του 99.999%.

 

  • Επίπεδο 1 – Συσκευές Μετρήσεων
    Ξεκινώντας  από τις συσκευές μετρήσεων δηλαδή τις μελισσοκομικές ζυγαριές για να επιτύχουμε την λειτουργία των συσκευών μας σε όλο τον κόσμο έχουμε ενσωματώσει την απαραίτητη κάρτα SIM η οποία δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παντού. Έτσι οι συσκευές μας μπορούν να στέλνουν δεδομένα ανεξάρτητα από το σημείο που αυτές βρίσκονται με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει κάλυψη δικτύου από ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορούν να είναι οποιασδήποτε τεχνολογίας (2G/3G/4G) . Οι συσκευές μας θα επιλέξουν το καλύτερο δίκτυο και θα στείλουν τα δεδομένα στο cloud. Με τον όρο cloud εννοούμε το διαδίκτυο και τον server που θα περιμένει να καταχωρήσει τα δεδομένα.
  • Επίπεδο 2 – Server δεδομένων
    Ο server παραλαμβάνει τις μετρήσεις και τις αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων ώστε να είναι διαθέσιμες μέσω web interface στον μελισσοκόμο. Για να πετύχουμε μια αδιάλειπτη υποστήριξη τόσο της καταγραφής μετρήσεων όσο και της εμφάνισης τους στο web περιβάλλον έχουμε υλοποιήσει δύο ανεξάρτητους πανομοιότυπους server σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη (region). Έτσι την ώρα που αποστέλλεται μια μέτρηση αυτή καταγράφεται σε δύο διαφορετικούς servers. Ακόμη και αν ένα data center σταματήσει να λειτουργεί για οποιοδήποτε λόγο αναλαμβάνει αυτόματα το άλλο και ο τελικός χρήστης δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή.
  • Επίπεδο 3 – Πρωτόκολλο Επικοινωνίας.
    Για να εξασφαλίσουμε την αποστολή μετρήσεων με γρήγορο και εγγυημένο τρόπο υιοθετήσαμε το πρωτόκολλο MQTT. Το πρωτόκολλο αυτό είναι σχεδιασμένο για συσκευές IoT όπως οι δικές μας και ενσωματώνει την επιβεβαίωση λήψης (acknowledge) του μηνύματος.
  • Επίπεδο 4 – Συλλογή μετρήσεων
    Εξετάζοντας την περίπτωση να χάσουμε όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για αρκετό χρόνο και για οποιοδήποτε λόγο* δώσαμε την δυνατότητα της αποθήκευσης μετρήσεων στην συσκευή. Η αποθήκευση μετρήσεων αφορά μετρήσεις τουλάχιστον ενός 24ώρου.
  • Επίπεδο 5 – Κάλυψη δικτύου
    Κατά κανόνα η νομαδική μελισσοκομία είναι συνυφασμένη με περιοχές με εξαιρετικά χαμηλό σήμα δικτύου. Για αυτό το λόγο οι συσκευές μας συνοδεύονται με εξωτερική κεραία μαγνητικής βάσης, υψηλής απολαβής, που εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί από τον μελισσοκόμο στο καπάκι της κυψέλης.

 

*Η απώλεια όλων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι κάτι αρκετά σπάνιο όχι όμως αδύνατο. Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να καταστήσουν ένα δίκτυο εκτός πρόσβασης είναι και οι παρακάτω

  • να οφείλεται στο λάθος σχεδιασμό της χωρητικότητας μια κυψέλης από τους παρόχους
  • πολύ υψηλή περιστασιακή επισκεψημότητα μιας περιοχής (π.χ. τουριστική ζώνη)
  • βλάβη του δικτύου λόγω καιρικών συνθηκών, θεομηνίας κ.α.
  • γενικότερη βλάβη.

 

Copyright © 2021 – BeesMonitor™

©Copyright 2024 by beesmonitor.com επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο με άδεια του αρθρογράφου.

Αφήστε μια απάντηση