Καιρός και Μελισσοκομία

Καιρός και Μελισσοκομία

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την σημασία του καιρού στην Μελισσοκομία. Αν είστε ήδη μελισσοκόμος γνωρίζετε, ότι τόσο η μέλισσα όσο και οι νομές είναι πάντα σε άμεση σχέση και επηρεάζονται από τον τοπικό καιρό της περιοχής. Ο μελισσοκόμος λοιπόν κατά συνέπεια όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα είναι άμεσα εξαρτώμενος από την κατάσταση του καιρού προκειμένου να εξασκήσει τις υπαίθριες δραστηριότητες του αλλά και για να προγραμματίσει τις επακόλουθες εργασίες αφού εκτιμήσει όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεση του. Στην BeesMonitor εδώ και πολλά χρόνια εργαζόμαστε με τα μετεωρολογικά δεδομένα λαμβάνοντας τα υπόψη, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη εικόνα των μετεωρολογικών δεδομένων στον μελισσοκόμο.

Τοπικά μοντέλα

Η BeesMonitor™ συνδυάζει τοπικά (ανάλυση 1 km) και παγκόσμια (11 km) μοντέλα καιρού από εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες. Για κάθε τοποθεσία στη γη, η καλύτερη πρόβλεψη είναι διαθέσιμη.

Οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν Deutscher Wetter Dienst (DWD) , National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) , Meteofrance και Canadian Meteorological Center (CMC) .

Υψηλή ανάλυση

Η BeesMonitor™ επιλέγει το μοντέλο καιρού με την υψηλότερη ανάλυση για την τοποθεσία σας. Για τοποθεσίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται μοντέλα υψηλής ανάλυσης 2 km.

Τα δεδομένα καιρού παρέχονται σε ωριαία ανάλυση με πρόγνωση 7 ημερών. Συνήθως, οι ώρες των πρώτων 2-3 ημερών υπολογίζονται με μοντέλα καιρού υψηλής ανάλυσης, ακολουθούμενα από παγκόσμια μοντέλα καιρού έως 180 ώρες. Ενσωματώνουμε τα δεδομένα απρόσκοπτα για να προσφέρουν μια απλή ωριαία πρόβλεψη 7 ημερών.

Ωριαίες ενημερώσεις

Για τη συνεχή διόρθωση των προγνώσεων καιρού, τα τοπικά μας μοντέλα ανάλυσης 1 km ενημερώνονται κάθε ώρα και έτσι οι προβλέψεις της BeesMonitor™ είναι πάντα ενημερωμένες.

Τα καιρικά μοντέλα χρησιμοποιούν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα αεροπλάνων, σημαδούρες, ραντάρ καιρού και δορυφορικές παρατηρήσεις για αριθμητικές προβλέψεις καιρού.

Ερμηνεία καιρού

Όλες οι μεταβλητές του καιρού, όπως σύννεφα, ομίχλη, βροχή ή πιθανότητα καταιγίδας συνδυάζονται σε έναν ερμηνευμένο κώδικα καιρικών συνθηκών. Οι κωδικοί ακολουθούν τα κριτήρια του WMO, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών για καλό καιρό, συννεφιά, νεφοσκεπή συννεφιά, ψιλόβροχο, βροχή, ισχυρή βροχή, χιόνι και καταιγίδες.

 

Εικόνα Radar καιρού

Radar Καιρού
Radar Καιρού

Τα μετεωρολογικά radar ή radar καιρού αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά βοηθήματα για την μετεωρολογία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για εξειδικευμένα radar που σχεδιάστηκαν για να σαρώνουν όλο τον ουρανό σε τακτά χρονικά διαστήματα συνήθως ανά 10 λεπτά όταν έχει καταιγίδες ή άσχημο καιρό και να αποτυπώνουν στην συνέχεια τον υετό σε ψηφιακή μορφή. Από την αλλαγή των χρωμάτων και σύμφωνα με το υπόμνημα ο απλός χρήστης μπορεί να αντιληφθεί τον καιρό της περιοχής ενδιαφέροντος. Η χρωματική αυτή διαβάθμιση μπορεί  να περιλαμβάνει για παράδειγμα ψιλόβροχο, δυνατή βροχή, χαλάζι κτλ. Εμείς έχουμε ενσωματώσει στην εφαρμογή μας όλες τις σημαντικές χρωματικές διαβαθμίσεις που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. 

Στην εφαρμογή μας έχουμε συμπεριλάβει εδώ και πολλά χρόνια την συνολική εικόνα που μεταφέρουν όλα τα radar καιρού παγκοσμίως. Η εικόνα των radar καιρού ανανεώνεται ανά 10 λεπτά και έχει ιστορικό 2 ωρών. Πρόσφατα προσθέσαμε επιπλέον την δυνατότητα πρόβλεψης της κίνησης του υετού σύμφωνα με της μετρήσεις που έγιναν που αφορά την επόμενη μισή ώρα.

 

Redundancy & High Availability Design

Σχεδιασμός για εξασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας υπηρεσιών (redundancy services design)

Ο σχεδιασμός μας για την αδιάλειπτη λειτουργία του BeesMonitor™ είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεχή λήψη μετρήσεων αλλά και την συνεχή πρόσβαση των μελισσοκόμων στις μετρήσεις τους. Ο σχεδιασμός μας δεν είναι στατικός, εμπλουτίζεται δε συνεχώς από τα νέα δεδομένα στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο να πετύχουμε για το BeesMonitor™ της εξασφάλιση διαθεσιμότητα των υπηρεσιών μας στο πολύ υψηλό επίπεδο του 99.999%.

 

 • Επίπεδο 1 – Συσκευές Μετρήσεων
  Ξεκινώντας  από τις συσκευές μετρήσεων δηλαδή τις μελισσοκομικές ζυγαριές για να επιτύχουμε την λειτουργία των συσκευών μας σε όλο τον κόσμο έχουμε ενσωματώσει την απαραίτητη κάρτα SIM η οποία δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παντού. Έτσι οι συσκευές μας μπορούν να στέλνουν δεδομένα ανεξάρτητα από το σημείο που αυτές βρίσκονται με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει κάλυψη δικτύου από ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορούν να είναι οποιασδήποτε τεχνολογίας (2G/3G/4G) . Οι συσκευές μας θα επιλέξουν το καλύτερο δίκτυο και θα στείλουν τα δεδομένα στο cloud. Με τον όρο cloud εννοούμε το διαδίκτυο και τον server που θα περιμένει να καταχωρήσει τα δεδομένα.
 • Επίπεδο 2 – Server δεδομένων
  Ο server παραλαμβάνει τις μετρήσεις και τις αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων ώστε να είναι διαθέσιμες μέσω web interface στον μελισσοκόμο. Για να πετύχουμε μια αδιάλειπτη υποστήριξη τόσο της καταγραφής μετρήσεων όσο και της εμφάνισης τους στο web περιβάλλον έχουμε υλοποιήσει δύο ανεξάρτητους πανομοιότυπους server σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη (region). Έτσι την ώρα που αποστέλλεται μια μέτρηση αυτή καταγράφεται σε δύο διαφορετικούς servers. Ακόμη και αν ένα data center σταματήσει να λειτουργεί για οποιοδήποτε λόγο αναλαμβάνει αυτόματα το άλλο και ο τελικός χρήστης δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή.
 • Επίπεδο 3 – Πρωτόκολλο Επικοινωνίας.
  Για να εξασφαλίσουμε την αποστολή μετρήσεων με γρήγορο και εγγυημένο τρόπο υιοθετήσαμε το πρωτόκολλο MQTT. Το πρωτόκολλο αυτό είναι σχεδιασμένο για συσκευές IoT όπως οι δικές μας και ενσωματώνει την επιβεβαίωση λήψης (acknowledge) του μηνύματος.
 • Επίπεδο 4 – Συλλογή μετρήσεων
  Εξετάζοντας την περίπτωση να χάσουμε όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για αρκετό χρόνο και για οποιοδήποτε λόγο* δώσαμε την δυνατότητα της αποθήκευσης μετρήσεων στην συσκευή. Η αποθήκευση μετρήσεων αφορά μετρήσεις τουλάχιστον ενός 24ώρου.
 • Επίπεδο 5 – Κάλυψη δικτύου
  Κατά κανόνα η νομαδική μελισσοκομία είναι συνυφασμένη με περιοχές με εξαιρετικά χαμηλό σήμα δικτύου. Για αυτό το λόγο οι συσκευές μας συνοδεύονται με εξωτερική κεραία μαγνητικής βάσης, υψηλής απολαβής, που εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί από τον μελισσοκόμο στο καπάκι της κυψέλης.

 

*Η απώλεια όλων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι κάτι αρκετά σπάνιο όχι όμως αδύνατο. Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να καταστήσουν ένα δίκτυο εκτός πρόσβασης είναι και οι παρακάτω

 • να οφείλεται στο λάθος σχεδιασμό της χωρητικότητας μια κυψέλης από τους παρόχους
 • πολύ υψηλή περιστασιακή επισκεψημότητα μιας περιοχής (π.χ. τουριστική ζώνη)
 • βλάβη του δικτύου λόγω καιρικών συνθηκών, θεομηνίας κ.α.
 • γενικότερη βλάβη.

 

Copyright © 2021 – BeesMonitor™

Ενημέρωση Μετρήσεων

Ενημέρωση Μετρήσεων

Στο BeesMonitor™ δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση. Γιαυτό υιοθετήσαμε πολλούς εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να λαμβάνετε ενημέρωση για την πρόοδο των μετρήσεων στο κάθε μελισσοκομείο σας.

Ο Καιρός μέσα από εικόνες

Εικόνα Radar Καιρού

Ο Καιρός στο BeesMonitor

Η ενημέρωση για τον καιρό από την εφαρμογή BeesMonitor™ είναι για εμάς μια σημαντική διαδικασία. Κάθε στιγμή της ημέρας συλλέγονται πληροφορίες από τα πιο σημαντικά μετεωρολογικά site του πλανήτη. Στη συνέχεια οι πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες μέσα από την εφαρμογή προσαρμοσμένες στο σημείο που βρίσκεται το μελισσοκομείο μας. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στον παρόντα καιρό (τη στιγμή που ελέγχουμε  την εφαρμογή) με ανάλυση θερμοκρασίας/υγρασίας/βαρομετρικής πίεσης/υετού/ταχύτητας διεύθυνσης ανέμου. Επίσης διατίθενται χάρτες πραγματικού χρόνου Radar καιρού, καταιγίδων και προγνώσεων υετού (βροχής/χιονιού) για το επόμενο 15νθήμερο ανά τρίωρο. για όλο τον κόσμο αλλά για τις περιοχές των μελισσοκομείων σας είναι για εμάς μια καθημερινή, συνεχής και άμεση εργασία.

 

Εικόνα Radar Καιρού
Εικόνα Έντασης Ανέμων
Εικόνα Θερμοκρασιών
Εικόνα Καταιγίδων
Συνοπτική Πρόγνωση
Εικόνα Πρόγνωσης Βροχών